De första versionerna av det samtida hockeyspelet spelades på isiga ytor i Kanada på 1800-talet, där ishockeyn började. Med majoriteten av spelarna från Nordamerika har sporten sedan dess vuxit till att bli en av de största i världen. National Hockey League (NHL), den bäst tjänande ligan i världen, genererar miljontals dollar årligen.

Spelets mål

Syftet med spelet är att använda en hockeyklubba för att flytta en liten puck över isbanan och slutligen in i ett mål. Varje gång pucken går in i mål får det laget en poäng. Spelare på isbanan kan skicka runt pucken, och det är motståndarlagets mål att försöka stoppa det andra laget från att göra mål. I slutet av spelet kröns den sida med flest mål till mästare. Om det blir oavgjort i slutet av regleringen kommer förlängning att spelas och segraren blir det lag som gör mål först.

Idrottare och utrustning

Ishallen där spelet spelas är cirka 61 meter lång och 30 meter bred. Det finns tre primära delar till isbanan. Den neutrala zonen, som ligger i mitten och har en mittcirkel där spelen börjar, ligger här. Anfalls- och försvarszonerna på vardera sidan av den neutrala zonen avgörs av vilket lag som för tillfället har pucken. Det finns två cirklar för slutzoner och platser i varje anfalls- och försvarszon. En målveck omger målet och är formad som en halvcirkel. Brädeområdet ligger bakom målet.

Varje spelare kommer också att vara utrustad med sin egen hockeyklubba, skridskor och en mängd olika skyddsutrustning, såsom en hjälm, ansiktsmask, vadderade shorts, axelvaddar, armskydd och handskar. På grund av deras täta placering i puckens väg kommer varje målvakt att ha samma, men i mycket tätare skala.

Det finns max 20 spelare per lag. Endast sex av dessa 20 spelare får vara på isbanan samtidigt. De återstående spelarna kan gå in och lämna spelet så ofta som behövs och kommer att användas som ersättare. Ett målbud och fem utespelare är bland de sex startande. Trots att de har en position tilldelad är spelarna fria att röra sig på isen som de vill. Detta gäller inte målanbudet, som måste hålla sig inne på egen planhalva och inte passera den röda mittlinjen.

En “puck” är vad spelarna slog. Pucken är en stor, solid gummiartikel som väger cirka 6 uns. Ingen annan spelare än målbudet får inte vid något tillfälle hantera pucken; den kan bara träffas av en spelares käpp eller fot.

Det finns tre halvlekar på 20 minuter till varje match. Spelklockan stannar efter varje avbrott, och när den tilldelade tiden för varje session går ut avslutas spelet omedelbart.

Poängsättning

En spelare måste skjuta pucken över mållinjen för att göra mål. De kan göra detta med vilken del av sin kropp som helst, till och med sin käpp, men inte med sin hand. För att ett mål ska anses vara gjort måste hela pucken passera linjen. En sensor som går över mållinjen i professionella ligor som NHL känner av när pucken helt har passerat linjen. Domarnas bedömning beaktas i amatörligor.