En annan sorts ishockey: Bandy

Blad som maler isen i höga hastigheter, blåsiga skott i 100+ km/h, fantastiska ända-till-ände rusher med tejp-till-band-passningar och spretiga sparkräddningar av målvakter är alla en del av det fantastiska bandyspelet.

“Vänta, va?” är det typiska svaret från de flesta människor. “Du syftar på ishockey?”

Inte bandy, märk väl.

Vid de asiatiska vinterspelen var Bandy ett populärt spel (A.Burgermeister)
Vid de asiatiska vinterspelen var Bandy ett populärt spel (A.Burgermeister)
Bandy är ett extremt fartfyllt och skickligt ishockeyspel som framför allt spelas i norra Europa och Ryssland på en enorm ishall. Bandy kan förväxlas med hockey av dem som inte är bekanta med sporten, och i vissa delar av Finland och Sverige kallas det till och med för det. När tidiga versioner av Bandy spelades i norra Ryssland, myntades termen “Russian Hockey” för att beskriva spelet. Bandy är en populär sport i många länder, men många nordamerikanska sportfans har aldrig hört talas om den på grund av ishockeyns popularitet.

Prenumerera på Morning Skate-nyhetsbrevet genom att klicka här.
Detta är dock ett spel som varje hockeyfan och spelare bör se minst en gång. Efter en resa till Sverige har jag lagt till ett bandyspel på min bucket list efter att ha sett en professionell match personligen.

En grupp människor som spelar Bandy (Anemone Nemorosa)
Jakten på bandybollen pågår mellan två bandyspelare (Anemone Nemorosa)
Både bandy och ishockey kan spåra sina rötter tillbaka till samma period i historien. Under artonhundratalet utvecklades ishockey i Kanada och bandy formaliserades i England, vilket resulterade i två distinkta sporter.

Varje år växte nya engelska fotbollsklubbar upp över hela landet i slutet av 1800-talet. Bandy, en lätt vintersport, antogs av några av dessa organisationer som ett sätt att hålla sina medlemmar i form samtidigt som de hade lite kul. Universella regler blev nödvändiga när fler lag deltog i tävlingen.

Eftersom engelska fotbollsklubbar utgjorde majoriteten av bandylagen, var de formaliserade bandyreglerna starkt påverkade av engelska fotbollsbestämmelser. Rink och plan dimensioner är ungefär 350 fot långa och 180 fot breda, vilket gör dem jämförbara med dem på en vanlig fotbollsplan. Medan out-of-bounds-linjen är tydligt markerad, finns det förkortade brädor runt isbanan som sträcker sig utanför den, vilket gör att bollen kan gå utanför spelfältet som i fotboll. Spelet på 90 minuter är uppdelat i två halvlekar på 45 minuter, precis som i fotboll.

Pitch för bandy (mocka)

En målvakt och tio skridskoåkare är allt som behövs för att spela bandy, som inspirerats av engelska fotbollsregler och har en målvakt och 10 skridskoåkare. För att ge startarna en paus har de flesta lag tre eller fyra reservspelare på bänken som, till skillnad från i fotboll, kan komma in i matchen när som helst. Både höjden och längden på bladet på bandyklubbor är kortare än hockeyklubbor (inget blad får vara längre än 127 centimeter eller 50 tum) (inte bredare än 7 centimeter eller 2,8 tum). Som det walesiska ordet “bandy”, som betyder “en krökt pinne”, antyder, är pinnarna krokiga och tillgängliga i fem olika vinklar, från en liten böj till en stor böj, de tillåter inte platta blad.

På grund av avsaknaden av blå linjer, är offsidesregeln mycket som fotboll i denna sport också. Om de inte har bollen i sina händer, kan en anfallsspelare inte ta sig förbi den sista motståndarförsvararen (inklusive målvakten). Om en passning är avsedd för den spelaren måste han eller hon vara onside när bollen lämnar stickan på den anfallande spelarens lagkamrat, vilket betyder antingen framför eller parallellt med den sista försvararen. För att komma runt oppositionen är utbrytningar nästan omöjliga, och tyngdpunkten flyttas till dinglande och passningar.

Bandys betoning på snabbhet snarare än kroppslighet skiljer sig markant från nordamerikansk ishockey. En bestraffning kommer att utropas om du deltar i antingen kroppskontroll eller slåss. Om du gillar hockey på grund av dess fysiska karaktär är bandy förmodligen inte sporten för dig. Alla som engagerar sig i kontakt som går utöver nivån för tävlingsspel kommer att bestraffas av domaren. Åkare kan inte heller släppa till isen för att blockera skott, vilket gör John Tortorella upprörd. När motståndarnas forwards får ett “fritt slag” på grund av ett brott, kan de dock bilda en vägg av försvarare som liknar fotboll framför nätet.

Arild Vgen, Bandymålvakten

När en försvarare eller målvakt avvisar bollen bakom mållinjen kallas det ett “hörnslag”. För att uttrycka det på ett annat sätt, det här påminner mycket om landhockey, där forwards skjuter bollar från hörn till straffområden där lagkamrater kan en gång göra dem i mål för att göra målchanser. Ett bra exempel på detta är klockan 1:30 i följande höjdpunktsvideo 1.

Dessutom använder målvakter inte en pinne, utan bär istället två fångsthandskar som liknar en fotbollsmålvaktshandske för att förhindra att bollen drivs in i ett nät som är mycket större än hockeyns 6-fots gånger 4-fots mål. Målvakter i bandymåste stoppa skott från att gå in i ett 11-fots gånger 7-fots nät, och de måste också återföra bollen till spel om de gör en räddning eller en motståndare forward skjuter den utanför spelfältet bakom mållinjen. Detta liknar målvaktsspel i fotboll.

Höjdpunkter från bandy-VM:

Montering av USA Hockey Team: Majoriteten av USA Hockey Team består av ex-college och proffshockeyspelare.

Denna amatörvideo visar bandy spelas på en utomhusrink i ett offentligt utrymme. Även om det är omöjligt att säga exakt vad som händer i det här klippet, tycker jag att det är en bra representation av bandyns rena natur eftersom det inte finns några utropare eller musik som brölar över det. Enkelheten i denna sport demonstreras bäst genom att lyssna på och se den äga rum i en pittoresk utomhusmiljö som denna.

Bandys popularitet ökar

Ishockeyns snabba spridning i Europa under de första decennierna av 1900-talet hämmade bandyns tillväxt, delvis på grund av de tekniska utmaningarna med att upprätthålla en isyta så stor som en fotbollsplan. Bandy användes av många europeiska lag för att förbereda sig för den olympiska ishockeyturneringen 1920, bara för att upptäcka att de skulle behöva spela under kanadensiska regler, som de aldrig hade sett förut. Många bandyspelare omvandlades snabbt till hockeyspelare, inte för att ishockey var bättre än bandy utan för att de behövde tävla i de olympiska spelen för att göra det. Så, bandyn har reducerats till en mycket mindre nordlig nischsport på grund av denna förändring. Tidiga europeiska hockeyspelare var starkt påverkade av bandyninflytande och bakgrund, och detta är en viktig faktor till varför europeisk hockey tenderar att vara mindre fysisk och mer expansiv än amerikansk hockey.

Bandy marknadsförs nu av dessa organisationer:

  • Ett spel med bandy runt om i världen
  • Bandy USA
  • Bandy är en populär sport i Kanada.

Internationella bandyförbundet (FIB) och dess medlemmar gör ett starkt argument för att bandy ska ingå i vinter-OS. Det blir mycket lättare att rekrytera nya unga spelare, vuxna och alla andra som vill bidra till spelet på något sätt (domare, ungdomsträning etc.) om detta spel spelas på en internationell scen. Utan NHL och Stanley Cup skulle det finnas mycket färre barn som spelar hockey. Att skapa möjligheten att vinna ett olympiskt bandyguld kan bidra till att öka medvetenheten om sporten och uppmuntra fler att engagera sig. Med 29 medlemsnationer är de flesta som USA och Kanada genom att de bara har ett litet antal spelare som är aktivt involverade och det är fortfarande i stort sett okänt för de flesta människor i dessa länder.

Dela med sig :
Relaterade inlägg :