Vilka r de mest ikoniska gonblicken i ishockeyhistorien

The Miracle on Ice

Ishockey är en sport med ett rikt historisk arkiv. Det har producerat många ikoniska ögonblick som flyttar såväl fans som lag över världen. Några av de mest kända och hyllade ögonblicken inkluderar magin på is från 1980, navigerade straffar från Tretjak i’72, Miracle on Ice i Lake Placid, Mark Messiers okuvliga löfte 1994 och ‘The Goal’ från Stevenson 1980.

The Miracle on Ice, eller “Magi på Is” som det kallas ibland, var en av de mest ikoniska ishockeyögonblicken någonsin. Det hände under sista OS semifinalmatchen mellan USA och Sovjetunionen (nuvarande Ryssland) 1980. Sovjetunionen var styrktacke nummer 1 i världen i ishockey den tiden, men amerikanerna (det nationella laget) utmanade dem för att ta medaljen guldet i OS-turneringen. Trots alltodds lyckades amerikaner slå “Red Machine” 4-3 med Herb Brooks trupp ledd av legenden Mike Eruzione utrota ~ och tilldela USA det första stora guldmedaljen för landslagen någonsin. Denna händelse inspirerade generationer av unga atleter och gjorde ishockey populärare runt om i världen.

The 1972 Summit Series

1972 Summit Series var en historisk 8-matchsutmaning mellan Kanada och Sovjetunionen. Det var första gången de två världarna möttes på isen. Många ögonblick från den här serien har blivit ikoniska. Paul Hendersons tre sena vinster och Phil Espositos gamla-skola-passningar är några av de mest avtryckande.

Vi tittar nu på några av de mest populära händelserna som gjorde att serien blev ett vindouppehåll för hockeyvärlden.

Första matchen

Den första matchningen i sommarserien 1972 mellan etablerade ishockeymakter som öppnade NHL-sektionens ishockykarriär. Serien, som bestod av åtta matcher, visas ofta som en pivoting punkt för den moderna ishockyen. Första matchen mellan Kanada och Sovjetunionen förekom på Montreal Forum den 2 september 1972 och hade en betydande innebörd. Sovjetunionens presentatörer tog ledningen med två mål inför TV-publiken och gränsade sedan ut med en final av 7:3.

Kampen var spännande för variabel styrka från bägge lagen – en hyped uppmatchning som hittades inte bara ensamma stolar och sista minuten kunders val till priser hundratals gånger marknadspriset men även semi-ungdomsproffs dansades in från skolorna för att eventuellt uppleva aktivitetskapitalets vindar. Matchen avgjordes av internationell broadcasting, fansens entusiasm och briljans av båda lagets spelare. Runt om publiken hörs ropet” Kanada! “, trots att Kanadabesegrade ledde det slutliga resultatet inte dem till seger. Detta minnesvärda ögonblick verksamhet demonstreras om och om igen som några utav det mest ikoniska momentena i ishockeyhistorien till denna dag.

Paul Henderson’s Goal

Paul Henderson’s Goal var den avgörande punkten för finalen i 1972 Summit Series, en osentimental ansökan om att se hur bättre ishockeynationer från Europa och Nordamerika konkurrerade. Serien innehåller åtta matcher som spelas i Kanada, Förenta staterna och det dåvarande Sovjetunionen. För det mesta förblev Sovjetorganisationens styrka välbalanserad över Nordamerikanerna, men efter att havet infördes som en omvänd hatt bestämde Paul Henderson att vinna definitive Game 8 med sin berömda handgripna goal.

Det tog andra perioden 16:34 tid till Henderson skickade pucken mellan Benrizos ben som lyste upp arenor Nationella statliga teater och Montreal Forum. Denna symboliska trion markerade slutet av matchen — och serien — med en arg protest från troféhandelaren Garry Uhrssen, ​​dynamiken som en gång gett namn åt “Killa Whale” varförhendersons allmänhet fyller fortfarande viktiga roller fyra decennier senare.

Canada Cup 1976

Canada Cup 1976 är legendarisk i ishockeyvärlden. Det var en turnering som samlade topplag från olika länder; Kanada, USA, Sovjetunionen och Östeuropa. Spelarna var världens bästa. Den sändes från Kanada.

Den sista matchen mellan Kanada och Sovjet är en av de mest minnesvärda ögonblicken i ishockeyhistorien. Ett ögonblick för evigt bevarat.

Första matchen

Den 18 september 1976, lanserades det klassiska sportevenemanget Canada Cup i Montreal Forum i Montreal, Kanada. Det var ett framgångsrikt tolvnationers ishockeyturnering som såg Kanada möta tuff internationell konkurrens. I den första matchen mättes de kanadensiska stjärnorna Bobby Hull oga Phil Esposito, Stan Mikita och Bill White mot nationernas lag tyska bragder med DDR-spelare som Bernd Poindel och Heinz Wrobeln. Trots att den kanadensiska sida innehöll några av de bästa NHL-spelarna möttes de verkliga stora frågorna om denna historiska händelse. Hur skulle det första mötet sluta? Vilka axlar skulle det äran av vinsten?

Fansen satt med höga förväntningar när de två applåderande lagen gick ut på isen. Högtidstalen blomstrade innan matchen och fladdrade runt arenan fram till puck droppades runt 8:00 PM EST. De två lagen omfamnade sin rivalitet utan nedslagen nivå av respekt; detta skulle vara en verklig testning mellan nationernas Hockey hjältar med Wayne Gretzky som dess segrariamba på sidlinjen.

Efter tjugo nervilj ravinings minuter svarade mannen Steve Shutt med ett slagsmål som gör att matchen slutade 1-0 till Kanada. Det betydde inte bara slutföra ett epokskifte i hockeysporten, men även en annan typ av kulturrevolution inom Mount Royal Canaday Avstönande jubel skyfflades sedan upp från bortre delen av arenan för att uttryckas axlar kanadensaren vinst i den första historien Canada Cup match! Med en milstolpe nedbrytad infriades allas tankar om byggandet en legacy som varenda generation frampress Vore superglue pzu vinna mer ishockey gloire till landets sedan dess Iniesta hemma har funnits inte bara populit bland spelare men även kanara fans or ontario hockey fanatics beundrare Mattsson and Kano countries har verkligt redefinerat upplevelsen ball dom stadiums around North America sexong mars debut hus Desmarais arborative this unique sporting evenemang with a much-Juster lebats comencement ton Fonder and enjoyed by many generations of us to Caymus!

Bobby Orrs Goal

Bobby Orrs icke-konventionella goal som helade Kanadas själförtroende under 1976 Canada Cup matchen mot Tjeckoslovakien är ett av de mest ikoniska ögonblicken i ishockeyhistorien. Orr, den före detta Boston Bruins legenden, lanserade pucken nerför det tjeckoslovakiska anfallsområdet och city upp i krysset medans han kom ut från isen. Efter hans magiska ondulation kraschade hela Team Canada omkring honom som ett tecken på seger och färgsprakande jubel. Orrs mål var avslutande; Kanada vann 6–4 och blev den andra nationella mästarna i Canada Cup Series.

Denna petigt genomfördas goal ligger stadigt fast som en prisbelönt porslinsten av hockeykultur i Kanada och har inspirerat både veteraner och amatörer att sikta på vinstens skyddande magi.

The 1987 Canada Cup

1987 var ett stort år för ishockeyfans världen över. Det är året när det första kanadensiska mästerskapet, Canada Cup, hade sitt första år. Detta internationella mästerskapet bestod av de bästa ishockeylagen från Kanada, Tjeckoslovakien, Sverige, Finland, USA och Västtyskland.

Flera ikoniska ishockeyögonblick skapades under detta mästerskap. Låt oss granska några av dem närmare.

Första matchen

Den 1987 Canada Cup var ett internationellt ishockeyturnering arrangerat av Kanada och USA. Det vanns av Kanada för tredje gången, efter turneringar 1976 och 1984. Tävlingen inleddes den 10 september i Hamilton, Ontario där de båda nationerna möttes i en spännande tre-delad trilogi.

Den historiska första matchen som utkämpades mellan laget från Kanada och USA slutade 4-4 efter full tid. USA tog ledningen när Craig Janney slogs in 2: a periodens resultat med en slagslagning innan Ray Bourque reagerade och bröt förtrollningen i 3: e perioden genom att skjuta vad som blev utslagsmålet för dagen. Matchen slutade 4-4 och kanadensarna gjorde sig redo att ta tillbaka tittel under andra två matcherna.

Mario Lemieux’s Goal

Mario Lemieux’s mål från den berömda 1987 Canada Cup-serien går tillbaka som ett av de mest ikoniska och minnesrika ögonblicken i ishockeyhistorien. Det här spektakulära scenariet utspelade sig under det tredje matchen i semifinalen mellan Ryssland och Kanada, där kanadensiska laget stod som segrare.

Den 27 september lyckades ryssarna ta ledningen när Anatoli Sjomine sköt ett vant mål redan i den första perioden. Tjugo minuter in i det andra periodet var det dock Mario Lemieux’s tur att stiga fram och bevisa sin talang: med ryggen mot väggen, medvertabbe Canadasockret Wayne Gretzkys passning tillkommer han rakt igenom försvarare Sergey Makarov, innan han midjehövdade pucken in i målbur – en matchvinna som sände hela publiken och sceneriet in i extas.

Lemieux’s mål markerar början på slutperioden, då Kanada ligger upp 2-3 och senare tar hem prestationen med 6-5 – vilket skulle markera de kanadensiska spelarnas andra dragningsloppsmaskin på mindre än två år!

The 1996 World Cup of Hockey

1996 skapade ett minne som aldrig glöms. Det var den första upplagan av World Cup of Hockey. Det handlade om elitspelare från fyra länder. Turneringen blev känd för rivalitet, mod och rivalitet mellan länder och deras ishockeylag. Det är den som ligger till grund för de mest ikoniska ögonblicken. Låt oss se närmare på några av dem.

Första matchen

Den 8 september 1996 spelade de fyra ishockeynationerna USA, Kanada, Tjeckien och Sverige den första matchvinnande matchen i det som skulle bli hockeyVM 1996. Matchen blev en instant klassiker bland ishockeyfans med USA som vann matchen 4–3 efter straffar. Målet var det enda scendepåträdet under hela matchen, och visade sig vara avgörande för hur hela turneringen skulle utvecklas.

Spelet hade avsiktligt anpassats med mindre områden som fem-mot-fem-ishockey – ett system som är annorlunda mot de ofta större områden som används i ligaspel och inte tidigare hade sett på internationell nivå.

Till denna händelse hade de nationella lagen samlat sina bästa spelare, inklusive namn som Ron Francis, Peter Forsberg, Chris Chelios och Wayne Gretzky att nämna några. Det var denna livliga begivenhet som fick ishockeyfanaten att fortsätta hoppas på ytterligare erkännande genom att deltaga i mer internationella möten inom sporten.

Wayne Gretzky’s Assist

På eftermiddagen lördag den 26 oktober 1996 defineade Great One, Wayne Gretzky, termen “ikonisk” med sin telepatiska assist som skapade powerplay-målet till syster Canadas första mål i finalen i VM-ishockey 1996. Efter att ha reservert pucken från sitt egna kontor i bortalternativen till Paul Kariya överförde han den enligt plan över mittzon till unga spelet Theoren Fleury som stod beredd att skjuta puckbiten och spränga ett segertåg för Guds eget land.

Målet satte scenen för en av de mest ikoniska ögonblicken i NHL- och ishockeyhistorien. Hanget av heja rop och applåder som omringade rinks tillsammans med positiviteten hos deltagarnas tifo gav hockeyspelarna en obeskrivlig energi att fortsätta sina ansträngningar och visa samhället att sport är så mycket mer än bara spel. Föreningens styrka bevisades av lagets slutliga seger med 4-3 vilket sjöng upp det historiska Örebroregionens arena som Canadian National Anthem fyllde rummet med nationell stolthet.

Vanliga frågor

1. Vad är det mest ikoniska ögonblicket i ishockeyhistorien?

Svaret på den här frågan beror på vem du frågar. Många människor skulle säga att det mest ikoniska ögonblicket är den så kallade “Miracle on Ice” när USA:s ishockeylag slog Sovjetunionen under OS i Lake Placid 1980. Andra skulle säga att det mest ikoniska ögonblicket var när Wayne Gretzky satt NHL:s målrekord.

2. Vilka andra ögonblick i ishockeyhistorien anses vara ikoniska?

Andra ögonblick som ofta anses vara ikoniska inkluderar när Bobby Orr flög genom luften efter att ha gjort det matchvinnande målet i Stanley Cup-finalen 1970 och när Paul Henderson slog det avgörande målet i Summit Series 1972.

3. Hur har dessa ögonblick påverkat ishockeyn i dag?

De ikoniska ögonblicken har haft en stor påverkan på ishockeyn genom att de har hjälpt till att forma sportens historia. De har också inspirerat spelare och fans över hela världen.

4. Vilken roll spelar ishockeyhistorien i dagens sportvärld?

Ishockeyhistorien spelar fortfarande en viktig roll i dagens sportvärld genom att det inte bara hjälper till att forma sporten, utan visar också vilka spelare som har haft mest inflytande och störst framgång.

5. Vilka andra sporter anses ha ikoniska ögonblick?

Andra sporter som anses ha ikoniska ögonblick inkluderar när Muhammad Ali knockade George Foreman i “The Rumble in the Jungle” och när Michael Jordan slog den matchvinnande skotten i Game 6 i NBA-finalen 1998.

6. Vilka andra sporter har liknande historiska ögonblick som ishockeyn?

Andra sporter som har liknande historiska ögonblick som ishockeyn inkluderar basket, fotboll, baseboll och boxning. Dessa sporter har också sett många ikoniska ögonblick som har format sportens historia.

Dela med sig :
Relaterade inlägg :